Loading...
Loading...
Success!
Error!

Plombe dentare estetice (Obturații dentare)

Ce este plomba dentară?

Plomba dentară reprezintă cea mai frecventă metodă de tratament pentru cariile dentare mici sau medii și în anumite condiții pentru cariile mari, profunde. Aceste condiții fac referire în special la gradul de afectare al dintelui (cât țesut sănătos rămâne din dinte după ce este curățată toată caria dentară). Dacă dintele este foarte afectat de carie dentară (rămâne puțin țesut sănătos) este bine să luați în calcul alte metode de tratament precum coroane, incrustații, fațete dentare care protejează mai bine dintele pentru că sunt mai rezistente comparativ cu plomba dentară.

După ce medicul dentist curăță orice urmă de carie dentară, la nivelul dintelui va rămâne o cavitate (o gaură) care trebuie umplută cu ceva. Noi în clinică facem doar plombe dentare estetice astfel aceea cavitate este umplută cu material compozit (rășină compozită) de calitate superioară. Acest material poate fi personalizat pentru a se potrivi cu nuanța dintelui dvs. astfel încât plombele dentare să fie aproape neobservabile pentru oricine le privește.

etape plombe dentare etape plombe dentare etape plombe dentare

În afară de tratamentul cariilor, plombele dentare ne ajută să tratăm și alte probleme precum: plombe vechi infiltrate, fracturi dentare de mici dimensiuni, defecte de structură.

De ce este bine să apelezi la tratamentul cu plombe dentare?

Tratamentele stomatologice pot fi mai costisitoare dacă nu faceți vizite regulate la stomatolog, de aceea se recomandă realizarea igienizării profesionale de cel puțin 2 ori pe an pentru îndepărtarea plăcii bacteriene și a tartrului și totodată se realizeaza și un control pentru identificarea problemelor, în special a cariilor și tratarea timpurie a acestora cu plombe dentare.

O carie dentară depistată la timp (când aceasta are dimensiuni relativ mici și nu a ajuns la nervul dintelui) vă poate scutii de apariția durerii dentare și de un eventual tratament mult mai costisitor (tratament endodontic, coroane dentare, incrustații dentare).

De ce este important modelajul plombei?

Așa cum am explicat mai sus, după îndepărtarea cariei rămâne un spațiu care se completează cu o plombă pentru a reface perfect morfologia anatomică a dintelui.

Este important să se modeleze corect din punct de vedere anatomic fiecare dinte în parte pentru a prevenii durerile dentare date de forțele masticatorii distribuite greșit datorită reconstrucției greșite.

plombe dentare plombe dentare

De asemenea este importantă înălțimea dintelui după modelaj, pentru asta se folosește o hârtie specială pe care pacientul o mușcă și în funcție de ceea ce rămâne marcat pe dinte medicul stomatolog realizează înălțimea corectă a plombei.

Un alt element important de realizat în modelajul unei plombe dentare este punctul de contact. Dacă punctul de contact dintre dinți (în mod normal dinții învecinați trebuie să se atingă între ei) nu este realizat corect atunci pot apărea diverse probleme dintre care cele mai frecvente sunt afectarea gingivală și retenționarea resturilor alimentare.

Și nu în ultimul rând trebuie să ne gândim la aspectul vizual al plombei. Nu de puține ori am întâlnit pacienți care aveau reticență în a zambi pentru că plombele realizate mai ales în zona frontală erau vizibile inestetic.

plombe dentare plombe dentare plombe dentare

Cum obținem mereu aceeași calitate la plombele dentare?

Pentru a face plombele dentare cu modelaj corect și care să arate cât mai natural, folosim cele mai calitative materiale, ne specializăm continuu participând la congrese/cursuri de specialitate, folosim mereu metode de izolare (cel mai frecvent diga dentară) și folosim magnificație (microscop sau lupe dentare) pentru toate plombele dentare.

plombe dentare plombe dentare plombe dentare plombe dentare plombe dentare plombe dentare

De ce cad plombele?

Sunt mai mulți factori care pot influența stabilitatea unei plombe. Cel mai frecvent factor este datorat izolării deficitare pe care o realizează medicul stomatolog (aceasta apare de obicei când nu este folosită izolarea cu folie de digă) deoarece atunci când se realizează o plombă dentară dintele trebuie să fie complet uscat pentru că orice infiltrație cu salivă sau sânge determină o adeziune (lipire) redusă a plombei de dinte și uneori apaiția cariilor secundare.
Un alt factor care poate face ca o plombă să cadă este forța ocluzală accentuată pe dintele respectiv, aici aducem în discuție abfracțiile (leziuniile aflate la baza dintelui) tratate cu plombe fără a trata și cauza care a dus la apariția abfracției respective.

De ce apar carii sub/pe lângă plombe?

Trebuie menționat că toate tratamentele pe care le efectuăm în cabinetul stomatologic au o durată de viață limitată care apare în special datorită materialelor folosite care își pierd în timp din proprietăți. În cazul plombelor dentare se presupune că durata medie de viață este de 3-4 ani. După această perioadă există riscul ca în anumite zone să se piardă adeziunea dintre plombă și dinte și să apară infiltrații care ulterior determină apariția cariilor dentare. Vestea bună este că menținerea unei igiene orale bune, vizitele regulate la medicul stomatolog și igienizările profesinale pot prelungi semnificativ durata de viață a plombelor dentare.

Alte cauze care pot determina apariția cariilor sub sau pe lângă plombele dentare:
- Izolare deficitară când medicul face plomba dentară;
- Plombe dentare debordante care formează zone unde se acumulează placa bacteriană (risc crescut de a dezvolta carii în acele zone);
- Lipsa punctelor de contact dintre dinți care favorizează retenția alimentară.

În cât timp facem o plombă dentară?

Timpul mediu pentru realizarea unei plombe dentare este de aproximativ 45 min când sunt afectate 1-2 suprafețe și aproximativ 75 min când sunt afectate 3 suprafețe sau necesită să refacem în totalitate morfologia dintelui.


Dacă doriți să aflați mai multe informații vă răspundem la întrebări pe WhatsApp, Email sau la Telefon!